Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

Μπορείτε να βγείτε από τον λαβύρινθο;





H Google παρουσίασε μια ειδική συλλογή online παιχνιδιών με την ονομασία Blockly Games, τα οποία καθοδηγούν και ενθαρρύνουν τα παιδιά στα πρώτα τους βήματα στον προγραμματισμό.

EASYLOGO

Η EasyLogo είναι ένα περιβάλλον προγραμματισμού κατάλληλο για μαθητές Δημοτικού. Έχει αναπτυχθεί από το Department of Informatics Education, Comenius University of Bratislava και διατίθεται δωρεάν για εκπαιδευτικούς και μη εμπορικούς σκοπούς από τη διεύθυνση http://edi.fmph.uniba.sk/~salanci/EasyLogo/index.html


Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Πρώτη γνωριμία με τα υπολογιστικά φύλλα


Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα και παρακολουθήστε την επόμενη άσκηση για να κατανοήσετε την έννοια κελί, ενεργό κελί, γραμμή, στήλη, κ.α.





Υπολογισμοί στα υπολογιστικά φύλλα

Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα για να παρακολουθήστε την επόμενη άσκηση για να δείτε πως μπορείτε ναδημιουργήσετε τύπους υπολογισμών (προσθέσεις, αφαιρέσεις, πολλαπλασιασμούς, διαιρέσεις) στα κελιά ενός υπολογιστικού φύλλου:



Συναρτήσεις στα υπολογιστικά φύλλα

Εκτός από τις απλές πράξεις (πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμός, διαίρεση) υπάρχουν και πιο σύνθετες πράξεις σ' ένα υπολογιστικό φύλλο που λέγονται συναρτήσεις. Καμιά σχέση με τις συναρτήσεις των μαθηματικών!!!
Χρησιμοποιώντας κάποιες αγγλικές λέξεις μπορείτε σύντομα να βρείτε το άθροισμα κάποιων αριθμών(sum), το μέσο όρο τους (average), το μεγαλύτερο (max) ή το μικρότερο (min)από ένα σύνολο αριθμών που θα επιλέξετε.
Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα για να παρακολουθήσετε πως γίνεται η εισαγωγή συναρτήσεων και οι αντίστοιχοι υπολογισμοί.

Εισαγωγή ενός γραφήματος στα υπολογιστικά φύλλα


Στα υπολογιστικά φύλλα μπορούμε να αναπαραστήσουμε τα δεδομένα μας με γραφήματα και αυτό μας διευκολύνει για να κατανοήσουμε εύκολα τις πληροφορίες  που μπορούμε να πάρουμε από αυτά.

Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα για να δείτε πως μπορείτε να δημιουργήσετε
γραφήματα σ' ένα υπολογιστικό φύλλο (Το περιβάλλον εργασίας είναι του λογισμικού Calc του OpenOffice).

Ταξινόμηση στα υπολογιστικά φύλλα

Μέσω της ταξινόμησης μπορούμε εύκολα σ' ένα υπολογιστικό φύλλο να βάλουμε στη σειρά  πληροφορίες με βάση  κάποιο συγκεκριμένο πεδίο (δηλαδή να γίνει ταξινόμηση με βάση κάποια στήλη).


Στα δεδομένα του επόμενου φύλλου μπορούμε να ταξινομήσουμε τα δεδομένα μας σύμφωνα με τις «Ώρες Ανάγνωσης» και έτσι τότε μπορούμε εύκολα να δούμε ποιοι μαθητές διαβάζουν τις περισσότερες ώρες .


Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα για να δείτε πως γίνεται η ταξινόμηση σ' ένα υπολογιστικό φύλλο. Αυτό το παράδειγμα δεν είναι στο υπολογιστικό φύλλο Excel αλλά στο Calc του OpenOffice που έχει παρόμοιες λειτουργίες με αυτές του Excel. 







Χρήση φίλτρων στα υπολογιστικά φύλλα

Σ' ένα υπολογιστικό φύλλο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φίλτρα για να απομονώσουμε κάποια στοιχεία που ψάχνουμε μέσα σ' ένα μεγάλο αριθμό δεδομένων. Π.χ. Έχουμε καταχωρήσει όλα τα δεδομένα μιας σχολικής βιβλιοθήκης σ' ένα υπολογιστικό φύλλο και θέλουμε να βρούμε τα βιβλία ενός συγγραφέα μόνο ή τα βιβλία ενός εκδοτικού οργανισμού μόνο ή τα βιβλία που έχουν εκδοθεί ένα συγκεκριμένο έτος.


Κάντε κλικ στην επόμενη εικόνα για να δείτε πως λειτουργούν τα φίλτρα σε μια αναζήτηση συγκεκριμένων στοιχείων




(Ευχαριστώ την κα. Κοκκίνου Ευαγγελία για το άρθρο)